Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
admin Site Admin
Data inscrierii: 18/Noi/2008 Mesaje: 398
|
Trimis: Mie Ian 21, 2009 3:03 pm Titlul subiectului: Branzeturile |
|
|
BRANZETURILE:
Potrivit cercetarilor in domeniul nutritiei, consumul de branza a crescut foarte mult in ultimii 20-30 de ani. Si pe buna dreptate: gustul este extraordinar si varietatea de branzeturi existente a depasit orice imaginatie.
Acum putem manca branza de vaca, de oaie, de capra, de bivolita, branza din orice tara a lumii, branza cu mucegai sau branza amestecata cu usturoi, whiskey, vin, fructe. Cu o astfel de abundenta si cu inclinatia evidenta spre extravaganta culinara, pare imposibil sa ne refuzam placerea de a degusta branzeturi. Dar sunt ele sanatoase pentru organism?
Partile bune
Proteine
Branza este o sursa excelenta de proteine "de prima clasa". Acestea contin multi aminoacizi si sunt utile in producerea de tesuturi sanatoase. Se pare ca doar 70 de grame de branza Emmental contin la fel de multe proteine ca 100 de grame de carne sau cat 2 oua. Proteinele din branza sunt esentiale pentru acei vegetarieni care accepta lactatele, dar si pentru vegetarienii mai stricti - care au acum la dispozitie o gama larga de branzeturi cu adevarat vegetale.
Vitamine
Branza este un depozit de vitamine, continand din belsug vitamine esentiale ca A, B2, B12 si D. Minerale Pe langa multitudinea de vitamine continute, branza este si o sursa complexa de calciu. In branza este retinuta majoritatea calciului din laptele utilizat la fabricare, dar exista si surse de zinc si fosfor. Calciul este esential pentru copii si pentru femeile aflate la menopauza, care din lipsa de calciu pot suferi de osteoporoza (subtierea oaselor).
Lactoza
Multi adulti sufera de intoleranta la lactoza si nu pot bea lapte. Branza insa (in special cea veche) contine foarte putina lactoza si este astfel o sursa importanta de substante nutritive pentru aceste persoane.
Partile rele
Listeria
Aceasta este o bacterie care se gaseste in anumite tipuri de branza si care este periculoasa pentru femeile insarcinate, deoarece poate produce avorturi spontane sau boli grave la copiii nou-nascuti. De aceea se recomanda ca, in timpul sarcinii, femeile sa nu consume branza moale cu mucegai sau branzeturi ca Brie sau Camembert. Branza tare este acceptata, la fel ca si branzeturile produse din lapte pasteurizat sau Mozzarella. In orice caz, trebuie intrebat medicul, pentru ca alimentatia gravidei este un subiect delicat.
Migrene
Branzeturile contin in general niveluri foarte mari de triptofan - un aminoacid care poate declansa dureri de cap persoanelor sensibile. El poate provoca si tulburari de somn sau cosmaruri.
Calorii
Multe branzeturi sunt foarte bogate in calorii, in special cele produse din lapte integral! Incarcatura calorica este mai mica in cazul branzeturilor partial sau total degresate, dar gustul nu mai este acelasi.
Partile controversate
Continutul de grasimi
Criticii spun ca branza are un continut mare de grasimi saturate si ca de aceea alternativele proteice de genul pestelui sau al carnii de pui sunt mult mai sanatoase. Cu toate acestea, pe masura ce se imbogateste gama de branzeturi fabricate din lapte semi-degresat (sau chiar complet degresat), creste si posibilitatea de a controla cantitatea de grasimi saturate consumata. Mai mult chiar, producatorii sustin ca uneori etichetarea branzeturilor ii poate pacali pe consumatori. Este obligatoriu ca acest continut de grasime sa fie indicat ca procent din masa uscata obtinuta dupa uscarea completa a cheagului, in timpul productiei.
Iata care este continutul caloric al celor mai des consumate branzeturi (caloriile sunt calculate pentru 50 g produs):
• Brie 152 calorii
• Camembert 155 calorii
• Emmental 185 calorii
• Feta 152 calorii
• Mozzarella 139 calorii
|
|
|
Sus |
|
|
AdBot
Robotelul cu reclame
Sus
|
|
|
ShaDoZ Medic
Data inscrierii: 10/Ian/2012 Mesaje: 1059 Locatie: Timisoara
|
Trimis: Vin Ian 13, 2012 9:34 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ceea ce multi inca nici in ziua de astazi nu au ajuns sa inteleaga este ca grasimea nu este inamicul, cu atit mai mult cu cit vine din sursa naturala: lactatele, carnea, ouale, oleaginoasele, pina si slanina (da, aia pe care o mincau bunicii nostri de 70 de ani ce dadeau o zi intreaga la sapa si coasa cu un fizic si un tonus mult peste majoritatea tinerilor din ziua de azi) sint niste alimente excelente atita timp cit avem un stil de viata activ, practicind efort fizic atit anaerob cit si aerob si evitind zaharurile cu indice glicemic ridicat, alimentele procesate pline de aditivi sintetici excesivi ...
|
|
|
Sus |
|
|
Delincvent Membru
Data inscrierii: 10/Ian/2012 Mesaje: 146 Locatie: Gurghiu, jud.Mures
|
Trimis: Joi Ian 19, 2012 11:18 pm Titlul subiectului: |
|
|
Cea mai buna perioada a zilei pentru a ingera branzeturi gen cascaval si alte tipuri de branza ar fi seara
|
|
|
Sus |
|
|
ShaDoZ Medic
Data inscrierii: 10/Ian/2012 Mesaje: 1059 Locatie: Timisoara
|
Trimis: Vin Ian 20, 2012 9:42 am Titlul subiectului: |
|
|
De fapt... oricind... Un dezavantaj il au cei cu intoleranta la lactoza... in general lactatele au un profil de macronutrienti echilibrat.. .si pt noi spotivii sint un aliat excelent, ca sa nu mai pomenim si de partea gastronomica a problemei... majoritatea fiind excelente la gust... recunosc... imi plac foarte mult brinzeturile in aproape orice forma ar veni ele.
|
|
|
Sus |
|
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|
|