Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
 

Carbohidratii
     email


 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Urdea Silviu
Assistant
Assistant



Data inscrierii: 09/Ian/2012
Mesaje: 494
Locatie: Brasov

MesajTrimis: Mie Ian 25, 2012 1:01 pm    Titlul subiectului: Carbohidratii Raspunde cu citat (quote)

Carbohidratii reprezinta suportul energetic al organismului.Deosebim carbohidratii simpli si carbohidratii complecsi.Cei dintai se regasesc in zaharuri(inclusiv in zaharul tos),glucoza,care imediat dupa ingerarea lor se transforma in energie,insa acest aport energetic este de scurta durata,asemanator unui foc de paie.Carbohidratii complecsi se regasesc in produse vegetale precum orezul,cartofii,cereale.Acesti carbohidrati se metabolizeaza lent,fapt pentru care aportul lor energetic se manifesta gradual vreme indelungata,mentinand o stare pozitiva,indelungata in organism.Aportul caloric al unui gram de carbohidrati este de 4 calorii/gram.Cu cat un antrenament este mai intensiv, cu atat nivelul glicogenului muscular va trebui sa fie mai mare, existand dupa cum rezulta un raport bine stabilit intre acesti factori, mai mult putem spune ca, matematic vorbind exista un raport de directa proportionalitate itnre nivelul intensitatii antrenamentelor si cantitatile de glicogen muscular disponibile sustinerii efortului.
Pornind de la acest principiu, cercetarile stiintifice au aratat ca, proportia sintezei glicogenului depinde de ce cantitate de glicogen s-a consumat in cursul efectuarii antrenamentelor.
Astfel, cu cat ne antrenam mai intens, nivelul gligcogenului muscular se va reface mai repede, bineinteles, daca si alimentatia este corespunzatoare. Antrenamentele intensive duc la epuizarea rezervelor de glicogen din muschi si ficat, acestea fiind o problema cunoscuta in unanimitate de catre sportivi. Administrarea suplimentelor alimentare cu carbohidrati previn pierderile de glicogen si accelereaza refacerea stocurilor de glicogen, din ficat si musculatura , gratie rolului primordial jucat de catre acidul lactic care este utlilizat pentru sitneza glicogenului in ficat, fiind reconvertit intr-o sursa energetica a organismului. Nu putem face abstractie nici de la rolul jucat de catre lactat, lactatul fiind sursa energetica agreata de tesuturile puternic oxidative, bunaoara cum ar fi cordul (muschiul inimii) si fibrele musculare cu contractie mai lenta.
Oraganismul utilizeaza in special carbohidratii cad intensitatea exercitiiilor depaseste 65 % din capacitatea maxima de efort. Rezistanta fizica scade in mod dramatic la persoanele care urmeaza diete sarace in carbohidrati.
Suplimentele cu carbohidrati maresc rezistenta fizica in sporturile de anduranta si inbunatatesc performanta sportivilor care practica sporturi de mare intensitate, este concluzia oamenilor de stiinta. Eficacitatea valorificarii supliemntelor alimentare creste prin combinarea diferitelor tipuri de carbohidrati si ale subproduselor acestora (glucoza, polimeri de glucoza, fructoza si lactat) acestea fiind noua orientare in domeniul industriei suplimentelor alimentare.
Patru indicatori definesc carbohidratii : indicele de satietate, indicele glicemic, masa moleculara si capacitatea de osmoza.

Indicele de satietate:

Este de data relativ recenta,din anii 90,mai precis de la jumatatea deceniului amintit,cand cercetatorii din cadrul Universitatii din Sidney,Australia,l-au adus la cunostinta opiniei publice.Din punctul de vedere al reducerii grasimilor corporale,in opinia multor cercetatori,dieticieni si culturisti acest indice este mai important ca indicele(indexul)glicemic,despre care vom vorbi mai incolo.
Aranjarea alimentelor dupa indexul - SI,demonstreaza ca,un aliment oarecare in comparatie cu altul in ce proportie poate determina nivelul de satietate.Avand un SI,ridicat,un aliment se demonstreaza ca este foarte indicat a fi intrebuintat pentru pregatirea competitionala,iar,dimpotriva avand un SI scazut este indicat a se intrebuinta pentru construirea masei musculare.Acei carbohidrati actioneaza cel mai eficient pentru a conferi o stare rapida de satietate care au un volum mare(deoarece sunt depozitare ale unui volum considerabil de apa)si in acelasi timp au un continut scazut de glucide si implicit de lipide.In concluzie ,la un volum mare de glucide avem calorii putine!

Indicele(indexul)glicemic:

Indicele glicemic (GI),este indicele de "evaluare" al carbohidratilor,stabilit pe baza capacitatii diversilor carbohidrati de a ridica intr-o unitate de timp nivelul glicemiei sanguine.Datele se cam prezinta in felul urmator:alimentele avand un index GI,scazut imbunatatesc controlul glicemiei sanguine ,fapt pentru care sunt indicate in actiunea de construire a masei musculare,avand avantajul net de a fi un catalizator al metabolizarii lipidelor.
Intr-o modalitate "preventiva", poti consuma mai multi carbohidrati cu rol major in cresterea masei musculare si a regenerarii acesteia,mai ales daca esti in masura ca intr-un mod selectiv sa alegi din marea diversitate de alimente pe acelea care au in index GI corespunzator.

Masa moleculara:

Gradul (nivelul) de descompunere al unui produs organic,implicit capacitatea de a fi asimilat de catre organism,este reflectat cu fidelitate printr-o marime cunopscuta sub denumirea de masa moleculara.
Am facut aceasta paranteza pentru a intelege mai bine ca,masa moleculara diferentiaza derivatii amidonului,oarecum asemanator,bineinteles bazat pe cu totul alte criterii a produselor petroliere ce se obtin din rafinarea titeiului(petrolului brut):pacura,motorina,benzina,eter,etc.In cele ce urmeaza exemplificam,cele mai sus enumerate:


Produs / Masa moleculara

Amidon >250000000
Maltodextrina 1000-10000
Fructoza 250-1000
Dextroza 180


Capacitatea de osmoza:

Un produs de genul carbohidratilor,cu cat este mai mult descompus cu atat ii creste permeabilitatea in apa,respectiv capacitatea de osmoza.Ori,osmoza afecteaza tranzitul unui lichid prin stomac,afectand in buna parte functiile fiziologice ale respectivului organ.Pentru a exemplifica acest lucru mentionam ca apa datorita capacitatii sale de osmoza ridicate este mult mai mult timp retinuta in stomac decat alte lichide ce nu se bucura de o capacitate de osmoza ridicata.
Rezolvarea problemei cu care ne confruntam reprezentata de tranzitul stomacal al unui lichid oarecare,o reprezinta un lichid/o solutie,care asemanator sangelui sa fie hipotonica.Lichidul cu capacitatea hipotonica cea mai ridicata va fi capabil sa treaca in cel mai scurt timp din stomac in intestinul subtire,unde se efectueaza absorbtia intestinala a particulelor energetice ce le contine respectivul lichid.Drept urmare,lichidul avand capacitatea de osmoza cea mai scazuta va avea in schimb proprietatea de a deveni cel mai bun agent de pompare energetica prin intermediul fluxului sanguin,la nivelul intestinului subtire.

In concluzie:
Osmoza(permeabilitate mare) = hipotenie mica.
Suplimentul ideal hipotonie mare,capacitate de osmoza mica(sa treaca repede din stomac in intestinul subtire).

Din nou despre indicele glicemic:

Revenind la indicele glicemic,specialistii au stabilit un indice glicemic in functie de cat de rapid carbohidratii dintr-un aliment ajung in sange,pentru a putea fi utilizati ca si sursa energetica,ori depozitati sub forma de glicogen pentru o utilizare ulterioara.Alimentele cu indice glicemic mare ajung foarte repede in sange putand fi intrebuintati rapid pe rol de suport energetic.Aici,intervine insa un paradox si anume ca ar parea ideal ceea ce deja am enuntat,carbohidratii cu indice glicemic mare cresc rapid nivelul glicemiei sanguine,ceea ce da un raspuns hormonal advers.Nivelul crescut al glicemiei,duce la eliberarea de insulina,care,in esenta neaga efectul glucozei ca sursa de energie.Eliberarea rapida de insulina transporta glucoza in afara sistemului sanguin,scazand efectiv nivelul energetic al sportivului,pana catre limite letargice.In plus,insulina ia si acizii grasi disponibili in sange pentru energie,transportandu-i impreuna cu glucoza catre adiopocite,unde-i stocheaza.
Deci,carbohidratii cu indice glicemic mare au un dublu neajuns:te ingrasa si te vlaguiesc.Avand in vedere ca alimentele se mananca,de regula in combinatii diferite,indicele glicemic sa spunem la modul figurativ reprezinta o medie aritmetica ponderata a ceea ce am consumat.Proteinele consumate impreuna cu carbohidratii descresc indicele glicemic ,scazand viteza de absorbtie a acestora.
Pe cand insulina promoveaza depunerea de grasime,hormonul de crestere(GH) este un "arzator de grasimi" ,unn constructor de amsa musculara si,in plus fortifica si sistemul imunitar.Tabelul de mai jos da valori ale indicelui glicemic,in functie de care,este bine sa va orientati cand iti stabilesti "planul meniu".


Alimentul Indexul glicemic

INDEX MAXIMAL 150
orez instant 128
cartofi copti 124
covrigi 116
gogosi 108
pepene verde 103
glucoza 97
morcovi 92
stafide 91
inghetata 87
miere de albine 87
orez alb 83
fulgi de porumb/cartofi 80
floricele de porumb 79
paine integrala 72
cartofi timpurii(rosii) 70
paine alba 69
musli 67
orez brun 66
stafide 64
sfecla de zahar 64
banane 62
fructoza 59
mazare 51
paste fainoase fierte 50
terci de ovaz 49
cartofi dulci 48
suc de portocale 46
struguri 45
portocale 40
mere 39
iaurt 36
lapte fiert 32
soia (boabe) 15
arahide 13


Reglarea hormonala a metabolizarii glucidelor in timpul efortului:

Stim ca pancreasul este organul care fabrica insulina,hormon datorita caruia se mentine nivelul glicemiei in limite normale.Cand exista o perturbare metabolica ficatul dirijeaza trimiterea in sange a insulinei.S-a constatat ca in timpul exercitiilor fizice,cantitatea de insulina este diminuata in sange si astfel se inlesneste producerea hepatica de glucoza,de aici deducem ca exista o relatie neta intre cantitatea de glucoza produsa si nivelul insulinei in sange.
Glucoza din sange este folosita de muschi cu rol de combustibil,realizandu-se astfel un nivel constant al glicemiei.Cu cat ficatul produce mai mult zahar,cu atat muschii ard mai multa glucoza.Daca muschii lucreaza,ei primesc mai putina insulina,deci pot primi mai mult zahar din sange.
La diabetici cu deficit de insulina s-a pus in evidenta o crestere a sintezei glucozei hepatice.La acestia glucogeneza si glicogenealiza sunt crescute.

Glucagonul:-este al doilea hormon,dupa insulina,produs de pancreas,care participa in procesele metabolice in timpul exercitiilor fizice.Amintim ca,insulina este secretata de pancreas,mai precis de celulele beta-pancreatice.Cercetari de data relativ recenta au sugerat ca insulina,care este o proteina,reprezinta doar o parte dintr-o molecula mai mare,cunoscuta sub denumirea de proinsulina.
Semnalul eliberarii insulinei din pancreas este dat in primul rand de nivelul glicemiei si al altor zaharuri,dar si de unii aminoacizi(proteine).
Productia de glucoza hepatica creste paralel cu cresterea secretiei de glucagon,care in timpul efortului de durata mai mare declanseaza glucogeneza si glicogenealiza,deci formarea glucozei din alte substante si din glicogen.

Peptidul C:-este de asemenea un hormon pancreatic.El este secretat in cantitati egale cu insulina.In timpul efectuarii exercitiilor fizice s-a constatat o scadere a peptidului C,paralela cu diminuarea cantitatii de insulina.

Catecolaminele:

Sunt hormoni care actioneaza nemijlocit asupra muschilor scheletici in perioada desfasurarii exercitiului fizic.Studii complexe privind fie stocarea,fie stimularea acestor hormoni in timpul efortului,au permis tragerea unor concluzii importante asupra actiunii lor in procesele metabolice.Astfel,adrenalina creste scindarea glicogenului in muschi in mod indirect,prin inhiarea scindarii grasimilor.
In efort nivelul insulinei variaza invers cu cel al catecolaminelor.

Prelucrarea glucozei de catre muschi:

Numeroase studii au aratat ca,in timpul unui exercitiu fizic de durata mai lunga si mai intens glucoza este preluata in cantitati mai mari de catre muschii care lucreaza in timp ce insulenemia scade.
Este important de stiut ca scaderea cantitatii de insulina din muschiul care se contracta nu are nici o legatura cu nivelul insulinei arteriale.
Aceasta eliberare a insulinei din muschi continua cu aceeasi intensitate in urmatoarele doua ore dupa terminarea efortului fizic.
Referitor la PRELUCRAREA GLUCOZEI DE CATRE MUSCHI,legat bineinteles de actiunea insulinei,s-au emis diferite ipoteze:
-dupa unii autori,insulina ar exercita o actiune aditiva(adaugita) si asupra contractiei prin inducerea prelucrarii glucozei;
-cand insulina din sange este scazuta,implicit si contractia musculara este diminuata;
Pe de alta parte,exercitiul fizic face ca fluxul sangvin sa creasca,odata cu marirea suprafetei capilare.Ca urmare,creste si cantitatea de insulina cedata muschiului care lucreaza crescand astfel prelucrarea de glucoza.
In concluzie,metabolismul glucozei sufera modificarile cele mai insemnate in timpul exercitiului fizic.Sensul acestora,ca si al tuturor celorlalte modificari metabolice(ale grasimilor si ale proteinelor)conduce la realizarea unei stari de echilibru a organismului.Nu trebuie sa uitam insa ca durata exercitiului poate fi total diferita,in functie de gradul de antrenament,varsta si starea de sanatate a subiectilor.Astfel de factori au o influenta importanta asupra profunzimii fenomenelor metabolice.



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
AdBot
Robotelul cu reclame

Sus
Delincvent
Membru
Membru



Data inscrierii: 10/Ian/2012
Mesaje: 146
Locatie: Gurghiu, jud.Mures

MesajTrimis: Mie Ian 25, 2012 1:59 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

util big grin


Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
email 
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Contact forum admin Site web realizat de Dan © 2011 Gazduire Web pe servere din Romania

Setări confidenţialitate