Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
 

Sarea in alimentatia sportivilor
     email


 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Urdea Silviu
Assistant
Assistant



Data inscrierii: 09/Ian/2012
Mesaje: 494
Locatie: Brasov

MesajTrimis: Joi Feb 09, 2012 12:51 pm    Titlul subiectului: Sarea in alimentatia sportivilor Raspunde cu citat (quote)

Sarea, in alimentatia sportivilor

In grupul factorilor nutritivi intra si mineralele,din care face parte si binecunoscuta si mult consumata sare de bucatarie,care poarta denumirea stiintifica de clorura de sodiu.

Este un mineral deosebit de important,care impune o atentie deosebita din partea tuturora.

Sarea este adusa in organism ca atare,adica prin adaugarea ei in mancare in timpul prelucrarii culinare a alimentelor care o contin.Eliminarea clorurii de sodiu din organism se face in cea mai mare parte prin urina si,in mai mica masura prin piele sub forma de transpiratie,in timp ce pe cale digestiva(prin fecale)se elimina cel mai putin.

Avand in vedere ca,in anotimpul calduros se evapora mai multa apa din organism prin transpiratie decat iarna,este indicata consumarea de sare in cantitati putin mai mari decat cele din timpul iernii.
Consumarea sarii in exces este totodata atat de daunatoare ca si lipsa ei din alimentatie.De aceea,in anumite maladii medicul poate hotara suplimentarea,diminuarea sau chiar suprimarea sarii din alimentatia omului.
In alimentatia obisnuita a unui adult sanatos sunt necesare 10 pana la 15 grame de sare pe zi.Sarea de bucatarie alimentara contine 90-97% clorura de sodiu,fapt pentru care o alimentatie obisnuita in care nu se mai adauga sare aduce aproximativ 2-4grame de clorura de sodiu pe zi din alimentele care o contin.
Necesarul de sare zilnic difera in functie de varsta,munca depusa,efortul fizic,starea fiziologica,temperatura corpului si a mediului ambiant.In multe boli organismul este pus in situatia de a nu putea elimina excesul de apa ingerat,fiind indicata o restrectie salina in alimentatie:in insuficienta cardiaca cu edeme,in unele boli ale ficatului(ciroza cu ascita),obezitate,in tratamentul cu corticosteroizi,in anumite boli de piele si daca tot suntem l;a capitolul culturism,trebuie sa amintim faptul ca in perioada precompetitionala se pune un accent deosebit pe eliminarea apei din organism.Medicii au stabilit cu certitudine ca exista un raport direct intre sarea consumata si valorile tensiunii arteriale.
Studii de specialitate au demonstrat faptul ca,spre exemplu americanii consuma de 2 ori mai mult sodiu decat potasiu datorita modului lor traditional de alimentatie.Dezechilibrele de asemenea proportii pot avea repercursiuni negative putand declansa aparitia cancerului,precum si diferite afectiuni cardio-vasculare.

Oamenii de stiinta au stabilit un raport optim intre potasiu si sodiu,care trebuie sa fie de 5/1,indicat in prevenirea aparitiei bolilor de genul celor de sus - enumerate si al unei bune functionari al aparatului cardio-vascular.
In vegetale se gasesc cantitati apreciabile de potasiu,insa culturistii in activitatea lor practica cu ocazia sedintelor foto si al prezentarii la concursuri consuma anumite substante depurative,pentru a reduce cantitatea de apa din tesuturile musculare.Acest fapt produce un dezechilibru in ceea ce priveste raportul de potasiu - sodiu din organism.De aceea se impune consumarea suplimentelor alimentare ce contin potasiu.

La bolnavii la care se impune reducerea aportului de sare,este necesara scoaterea temporara a alimentelor cu continut mare de sare sau inlocuirea lor cu preparate hidrosolubile.Spre exemplu,painea obisnuita poate fi inlocuita cu paine fara sare.In acest mod se realizeaza o reducere a portului de sare la 2,5-3 grame zilnic.

Tematica raportului dintre cele doua minerale: sare - potasiu,face parte din traditia medicinei populare vermonteze,unde extrasele de potasiu,naturale precum cidrul obtinut din mere,precum si otelul din miere si mere sunt foarte populare,fapt ce confera populatiei respectivului stat confederativ mai multa sanatate si trebuie sa amintim ca,locuitorii respectivului areal se bucura de o rata a longevitatii mai mare decat media poluatiei USA.
In timpul curelor de slabire se impune o restrictie severa a sarii,care favorizeaza retentia apei in organism,care are implicatii deosebite asupra cresterii in greutate.Un alt aspect deloc de neglijat este acela,potrivit caruia consumarea a unei cantitati neadecvate de sare poate duce la scurtarea sperantei de viata.
In aceasta ordine de idei nu trebuie neglijate nici apele minerale clorosodice,care in imensitatea cazurilor sunt consumate ca ape de masa.Referitor la apele minerale,acestea se clasifica in doua grupuri mari,respectiv ape minerale de masa si ape minerale medicinale.Deosebirea esentiala intre cele doua categorii este aceea ca apele minerale de masa,in mod uzual pot fi consumate fara nici un fel de restrictie,pe cand cele medicinale se consuma numai la recomandare si sub prescriptie medicala.

In ultima vreme se consuma tot mai mult ape minerale plate care au avantajul de a nu produce balonari abdominale iar aceste ape sunt foarte indicate a fi consumate si de catre culturisti.

In concluzie sarea este necesara,intr-o cantitate strict limitata in dieta omului si cu precadere al culturistilor,care trebuie sa puna un accent deosebit pe aspectul retentiei apei in organism.



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
AdBot
Robotelul cu reclame

Sus
e36fanatik
Membru
Membru



Data inscrierii: 02/Mar/2012
Mesaje: 32
Locatie: Baraolt

MesajTrimis: Sam Mar 03, 2012 1:43 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Apetit sexual redus datorita lipsei de sare.

Cercetatori de la spitalul Necker din Paris au descoperit ca alimentatia/dietele care contin putina sare reduc apetitul sexual. In cazuri extreme sau observat si probleme de erectie.Explicatia este aceia ca sarea regleaza productia de Dopamina in creier.
Dopamina influenteaza in mare masura daca gasesti o persoana atractiva sexual sau nu.
Sarea are insa multe alte functii mult mai importante de indeplinit in organismul uman.
Redusa prea mult,poate produce o destabilizare in organism care poate avea urmari foarte grave.

Consumata in exces la fel poate sa imbolnaveasca organismul.



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
ShaDoZ
Medic
Medic



Data inscrierii: 10/Ian/2012
Mesaje: 1059
Locatie: Timisoara

MesajTrimis: Sam Mar 03, 2012 10:15 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

eu sustin ca majoritatea oamenilor au un aport prea mare de sare in alimentatie


Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
email 
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Contact forum admin Site web realizat de Dan © 2011 Gazduire Web pe servere din Romania

Setări confidenţialitate