Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
 

Minerale
     email


 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Suplimente -> Vitamine si minerale

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
admin
Site Admin
Site Admin



Data inscrierii: 18/Noi/2008
Mesaje: 398

MesajTrimis: Joi Dec 04, 2008 1:59 pm    Titlul subiectului: Minerale Raspunde cu citat (quote)

Sarurile minerale sunt deasemenea indispensabile corpului uman , precum proteinele , hidratii de carbon , grasimile si vitaminele . Inainte de a asigura cresterea , dezvoltarea si alte diferite functii vitale , organismul 'necesita' mai mult de 20 de saruri minerale .

Termenul exact este "necesita" deoarece corpul nu poate "fabrica" sarurile minerale , ele sunt luate zilnic din alimentatie . Pentru sportivi , trebuie stiut ca sarurile minerale nu sunt substante energetice , nici materiale de 'constructie' , totusi ele servesc drept catalizatori , de o foarte mare importanta , in numeroase procese fiziologice .

Printre sarurile minerale , distingem macro-elementele si oligo-elementele . Din categoria macro-elementelor , fac parte toate mineralele care depasesc 50 mg/kgcorp . Nevoia zilnica necesara organismului , se situeaza sub 100 mg , pentru unele minerale, altele sub 1 gram .

Pentru oligo-elemente , corpul nu are nevoie decat de cateva micrograme (mcg) . Totusi , oligo-elementele sunt la fel de importante ca macro-elementele . Printre macro-elemente se numara calciul , sodiul , potasiu , fosforul , clorul , magneziul . Sarurile minerale permit , printre altele , constructia substantelor corporale , ca de exemplu oasele , dintii , hemoglobina , hormonul tiroidian .

Mineralele au capacitatea de a mentine stabilitatea membranelor celulare , echilibrul osmotic , activand diferite enzime , contribuind la formarea electrolitilor in lichidul corporal . Mineralele sunt necesare la transmiterea de impulsuri nervoase la contractia musculara ; serveste la neutralizarea aciditatii corporale prea ridicate . Organismul pierde zilnic minerale prin urina , fecale , transpiratie . Pentru sportivi , o mare parte din minerale sunt eliminate mai mult prin transpiratie , mai ales in cazul antrenamentelor intense , deci sportivii au nevoie de un aport zilnic mult mai ridicat decat persoanele sedentare .



Macro-elementele


Calciul
Calciul (Ca) este cu 1,2-1,5 kg ,elementul mineral cel mai raspandit in corpul nostru . Din aceasta masa , 99% se gaseste in oase si dinti , restul de 1% fiind de o importanta primordiala pentru celulele nervoase si musculare . Cum calciul stimuleaza eliberarea de acetylcholina ( acid acetic al cholinei , mediator chimic al sistemului nervos ) , permite contractarea muschilor , iar in lipsa calciului , fibrele musculare nu se mai pot contracta , iar decontractia totala este imposibila , culturistii competitionali cunosc foarte bine rezultatul : spasme musculare incontrolabile si crampe .

Calciul mai are si actiuni de relaxare a sistemului nervos . Nu degeaba unele persoane beau inainte de culcare , o cana cu lapte . In plus , intervine in procesele de coagulare a sangelui , regleaza nivelul PH-ului sanguin . Calciul activeaza enzimele vitale si creste permeabilitatea membranelor celulare .

Lipsa calciului in organism este rara , totusi este remarcata la femei in timpul menopauzei . Pentru o asimilare optima a calciului , corpul are nevoie de magneziu si de fosfor , intr-o proportie bine determinata , de exemplu : 1000 mg calciu , 1000 mg fosfor si 750 mg magneziu . Aportul zilnic pentru sportivi , este de 1000 mg .


Clorul
In corp , sub forma de ion cloric , impreuna cu ionii de sodiu , regleaza echilibrul osmotic . Clorul (Cl) mai serveste si la productia acidului gastric in stomac . Suplimentarea nu este necesara , clorul se gaseste suficient in alimentatia zilnica .


Magneziul
Magneziul (Mg) activeaza o mare cantitate de enzime , care joaca un rol , printre altele , in metabolismul de proteine si al hidratilor de carbon , si deasemenea in convertirea ATP-ului in celulele musculare . Contrar calciului , magneziul opreste liberarea de acetylcholina , scazand limita excitabilitatii musculare scheletice si a sistemului nervos central , de unde rezulta puterile calmante ale magneziului . Corpul contine cca. 20-30 grame de magneziu , 60% fiind stocat in substanta osoasa . Aportul zilnic pentru sportivi , este de 400-1200 mg .


Fosforul
Fosforul se gaseste in mare parte in oase ( combinat cu calciu ) , fosforul in forma libera intervine in metabolismul celular , in particular la nivelul muschilor si a creierului .
Potasiul

Potasiul (K) este prezent in corp intr-o cantitate de cca. 150 g . Cea mai mare parte se gaseste in lichidele intracelulare si contribuie la mentinerea echilibrului osmotic . Potasiul este necesar la formarea hidratilor de carbon , in glicogenul muscular si hepatic . Cum este prezent in membranele celulelor musculare si in fibrele nervoase , potasiul , in sinergie cu sodiul este indispensabil la transmiterea de impulsuri nervoase , si declansarea contractiei musculare . Aportul zilnic pentru sportivi , este de 4000-6000 mg .


Sodiul
Sodiul (Na) impreuna cu clorul si alti electroliti , regleaza presiunea osmotica . Gasim sodiu in membranele celulare a muschilor si a fibrelor nervoase . Cum este prezent in membranele celulelor musculare si in fibrele nervoase , sodiul , in sinergie cu potasiul este indispensabil la transmiterea de impulsuri nervoase , si declansarea contractiei musculare . Aportul zilnic pentru sportivi , este de 2500 mg .


Oligo-elementele


Cuprul
Cuprul (Cu) este compus din diferite enzime , care participa la transportul oxigenului in corp . Cuprul favorizeaza resorbtia fierului prin intestinul gros , si participa indirect la productia de hemoglobina , in plus clorul este necesar la productia de noradrenalina . Aportul zilnic pentru sportivi , este de 2,5 mg .


Fierul
Fierul (Fe) serveste corpului la fabricarea hemoglobinei si a mioglobinei prezente in tesutul muscular . Fierul permite transportul oxigenului din plamani in creier si celulele musculare . Aportul zilnic pentru sportivi , este de 20-25 mg .


Iodul
Este necesar la sinteza a doi hormoni : tiroidian thyroxin (T3) si triodthyrinin (T3) . Acesti doi hormoni regleaza arderea grasimilor . Aportul zilnic pentru sportivi , este de 150 mcg .


Manganul
Apartine categoriei de oligo-elemente mai putin studiate . Manganul contribuie ,sub forma de catalizator , in sinteza acizilor grasi si a colesterolului . Manganul joaca un rol important in activarea unor enzime , care au rolul de a proteja si dezintoxica organismul


Seleniul
Seleniul (Se) are o actiune similara cu cea a vitaminei C . Seleniul actioneaza ca antioxidant , destinat la protectia si la reperarea celulelor . Contribuie la conversiunea hormonilor tiroidieni . Aportul zilnic pentru sportivi , este de 200-400 mcg .


Zincul
Zincul (Zn) este compus din numeroase enzime , care participa , printre altele , la metabolismul de baza , la cresterea celulara , la digestie si la productia testosteronului . Aportul zilnic pentru sportivi , este de 25-60 mg .



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
AdBot
Robotelul cu reclame

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Suplimente -> Vitamine si minerale Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
email 
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Contact forum admin Site web realizat de Dan © 2011 Gazduire Web pe servere din Romania

Setări confidenţialitate