Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
 

Ce sunt proteinele?
     email


 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
danyel88
Assistant
Assistant



Data inscrierii: 09/Ian/2012
Mesaje: 534
Locatie: Timisoara

MesajTrimis: Lun Apr 09, 2012 10:52 pm    Titlul subiectului: Ce sunt proteinele? Raspunde cu citat (quote)



Proteinele sunt substante complexe care contin hidrogen, Oxigen, carbon si azot; ultimul dindu-i caracterul esential pentru organism. Ele corespund celor 3 mari functiuni ale materiei vii: NUTRITIA, CRESTEREA si REPRODUCEREA. Viata nu ar fi posibila fara molecula proteica, care reprezinta substratul elementar al tuturor celulelor vii si are functii diverse, incepind de la formarea materiei contractile a muschiului, la constituirea hormonilor, enzimelor, anticorpilor, trecind la transformarea energiei chimice in lucru mecanic si la transportul oxigenului si hidrogenului. Proteinele sunt una din cele trei surse de energie (celelalte 2 sunt glucidele si lipidele) ale organismului care prin ardere elibereaza 4,3 calorii per gram. Fiecare celula din corp are 50% proteina. Structural o proteina este o inlantuire de amino acizi, uneori 20000-30000 de amino acizi per lant de proteina. Aceste mici unitati, amino acizii, sunt lanturi chimice foarte scurte, care cuprind in molecula lor gruparea carboil (- COOH) si gruparea amino (- NH2). Fiecare amino acid este unic in structura lui chimica. Sunt 22 de amino acizi care se impart in doua grupe:

- amino acizi esentiali, adica cei ce nu pot fi sintetizati de organism, fiind asigurati din proteinele alimentare. Acestia sunt: arginina, histidina, izoleucina, lizima, metionina, fenilalanina, treonina, valina, triptofanul, leucina. Arginina si histidina sunt pseudo-esentiali.

- amino acizi neesentiali, adica cei ce pot fi sintetzati in organism pornind de la glucide si lipide, in prezenta elementelor azotate, furnizate de ceilalti amino acizi, sunt urmatorii: alunina, aspartatul, asparagina, cisteina, glutamat, glutamina, glicocol, prolina, serina, tirozina, taurina, ornitina. Cind doi amino acizi sunt uniti, unul prin functia sa acida celalalt prin functia sa aminica, intre ei se formeaza un nou corp - o DIPEPTIDA. Daca se adauga un al treilea amino acid se formeaza o TRIPEPTIDA, iar daca sunt mai multi o POLIPEPTIDA. Mai multe polipeptide, unite intre ele, intr-un fel mai mult sau mai putin complex, constituie o proteina. In forma lor naturala proteinele le gasim sub aceste forme (di, tri sau polipeptide) care sunt usor asimilate de organism.

Dar in procesul de preparare al hranei, in care de obicei se utilizeaza caldura, alimentele sufera o serie de transformari ne-naturale, au loc interactiuni intre lanturile proteice care duc la o serie de efecte negative ca:

- digestia greoaie si indelungata a proteinelor (peste 4 ore)

- valoare biologica slaba, ceea ce va produce o retentie slaba de azot - repararea incompleta a muschilor, distrusi dupa eforturi fizice intense, respectiv refacere incompleta dupa antrenamente

- cresterea foarte slaba a muschilor

- pierderea unor cantitati importante de vitamine si minerale in special sodiu, care este un element esential pentru ficat, fiind elementul prin care ficatul neutralizeaza toxinele din singe, mentinind astfel puritatea fluxului sanguin. Dar atentie nu sodiu din sare, care este un element anargemic. Pentru a evita toate aceste neajunsuri, derivate din modul de pregatire al alimentelor bogate in proteine (carne, oua, lapte etc) se recomanda a se folosi un grad cit mai redus de prelucrare a acestor produse, mentinindu-le cit mai aproape de starea lor naturala pentru a conserva cit mai mult principiile alimentare pe care le contin (proteine, vitamine, minerale). Astfel carnea se recomanda fripta in singe, laptele nefiert, oul fiert moale (galbenusul sa fie crud) pentru a evita degradarea proteinelor. Acest lucru este cunoscut de firmele mari producatoare de concentrate proteice, care prin tehnologiile pe care le aplica, evita interactiunile intre lanturile proteice, pastrind forma lor naturala de di-, tri- sau polipeptide. Acestea sunt, asa numitele proteine hidrolizate sau predigerate cu valoare biologica maxima.

Calitatea unei proteine este data de valoarea ei biologica (BV). BV = reprezinta cantitatea de azot (proteina din corp masurata in grame) care poate fi inlocuita prin 100 grame de proteina obtinuta din alimente. O valoare mare a BV unei proteine inseamna o retentie mare de azot (N) in muschi. Daca corpul absoarbe mai mult azot, inseamna ca mai multi muschi sunt reparati si reconstruiti in perioada de refacere si crestere, care urmeaza dupa antrenament. Numai amino acizii contin azotul de care muschii au nevoie sa creasca. Cercetarile stiintifice au aratat ca de fapt lanturile scurte de amino acizi numite: di-, tri- si polipeptide sunt absorbite si utilizate de corp mult mai eficient decit forma singulara de amino acizi amestecati sau lanturile proteice (fractiuni mari moleculare de proteina) cum sunt in concentratele obisnuite proteice.

Proteinele sunt strict necesare in alimentatie. De fapt, nu proteinele in sine constituie elementele esentiale, ci aminoacizii, care mai sunt numiti si pietrele de temelie ale proteinelor. Acestia sunt in numar de 22, dintre care 8 sunt considerati aminoacizi esentiali (izoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina si histidina, aceasta din urma fiind considerata esentiala pentru copii). Pentru ca organismul sa poata sintetiza si folosi in mod eficient proteinele, este necesara prezenta tuturor aminoacizilor in proportii corespunzatoare, deoarece insuficienta unuia reduce eficacitatea celorlalti. Proteinele au rol in formarea de noi tesuturi, in inlocuirea celulelor deteriorate. Ele ajuta la sintetizarea hormonilor si a enzimelor, la mentinerea echilibrului acido-bazic al singelui si la eliminarea toxinelor din organism. In procesul de digestie, proteinele sunt descompuse in aminoacizi, care, odata ajunsi in celulele corpului, formeaza din nou proteine. Sursele cele mai importante de proteine sunt: carnea si derivatele din carne, laptele, branzeturile, ouale, legumele uscate, painea, pastele fainoase, nucile. Necesarul de proteine difera de la un individ la altul, in functie de factori precum varsta, greutatea, starea de sanatate. Pentru un adult normal, necesarul de proteine se situeaza in jurul valorii de 1 gram per kilogram greutate, pe zi. Aportul caloric al unui gram de proteine este de 4 calorii.



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
AdBot
Robotelul cu reclame

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
email 
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Contact forum admin Site web realizat de Dan © 2011 Gazduire Web pe servere din Romania

Setări confidenţialitate