Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
 

Apa si sarurile minerale
     email


 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Discutii Generale

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
danyel88
Assistant
Assistant



Data inscrierii: 09/Ian/2012
Mesaje: 534
Locatie: Timisoara

MesajTrimis: Vin Iul 27, 2012 12:32 am    Titlul subiectului: Apa si sarurile minerale Raspunde cu citat (quote)



Apa constituie 60% din greutatea corporalã. Ea reprezintã mediul celulelor ºi þesuturilor, în care au loc toate procesele metabolice ºi reacþiile chimice. Menþinerea apei în organism se realizeazã prin aport extern (datoritã senzaþiei de sete, bem apã) ºi prin aport intern (din apa rezultatã în urma proceselor metabolice ºi, în special, ca rezultat al proceselor de degradare).
Repartizarea apei în organism se face în afara celulelor ºi în interiorul acestora. Între cele douã compartimente existã un schimb permanent. Este necesarã înnoirea rezervei de apã, deoarece o anumitã cantitate este permanent eliminatã din corp. Eliminarea se face prin urinã, fecale, transpiraþie, respiraþie.
Pentru funcþionarea corectã a organismului este necesar sã existe practic acelaºi conþinut în apã. În acest scop intervin o serie de factori, printre care menþionãm hormonii ºi sãrurile minerale.
Circulaþia apei în organism, dupã ingerare, se face astfel: iniþial, apa bãutã trece în sânge, de unde (în interval de câteva ore) difuzeazã în þesuturi, muºchi, piele. De aici este preluatã, dupã nevoie, de unele organe importante cum ar fi rinichiul, intestinul ºi plãmânul. Aceste organe intervin în reglarea cantitãþii de apã, prin eliminarea ei.

METABOLISMUL APEI
Metabolismul apei este supravegheat neurohormonal. El poate fi alterat în sensul scãderii volumului de apã sau în sensul acumulãrii acesteia.
Scãderea volumului de apã se poate datora unei eliminãri prea mari sau unui aport insuficient. Acumularea, care se manifestã prin îmbibarea þesuturilor ºi formarea de edeme, poate avea mai multe cauze. Printre acestea menþionãm modificãrile coloidosmotice, modificãri în conþinutul albuminelor sângelui, al sãrurilor minerale º.a.
Rolul apei în organism este de o mare importanþã nebãnuitã. Ea este factorul vehiculant al substanþelor, care intrã în toate procesele metabolice; de asemenea, apa menþine constantã temperatura organismului.
În activitatea fizicã eliminarea apei este crescutã, deoarece pierderea ei prin transpiraþie este acceleratã. În astfel de situaþii organismul cautã sã diminueze evacuarea apei pe celelalte cãi. Rehidratarea în timpul efortului este necesarã, dar ea trebuie fãcutã treptat ºi cu prudenþã. Un aport mare de lichid duce ºi la pierdere accentuatã de apã. O datã cu ea, se eliminã sãruri minerale, se modificã starea de echilibru a organismului ºi astfel se diminueazã ºi condiþia fizicã.

SÃRURILE MINERALE
Sãrurile minerale se gãsesc în cantitãþi variabile în organismul nostru. Dintre ionii metalici mai importanþi menþionãm sodiul, potasiul, calciul, fosforul, magneziul, fierul.
Sodiul se gãseºte cu precãdere în lichidele din afara celulelor ºi este introdus în organism prin alimentaþie, în special sub formã de sare.
Dupã absorbþie, sodiul este dirijat în tot corpul. Rolul acestui ion este deosebit de important deoarece intervine în echilibrul acido - bazic ºi în distribuirea apei în þesuturi. Pierderi de sodiu se înregistreazã ca urmare a vãrsãturilor, diareei, transpiraþiei puternice sau drept consecinþã a folosirii medicamentelor diuretice.
Potasiul se gãseºte de preferinþã intracelular, adicã invers decât sodiul. Se poate spune, pe bunã dreptate cã este ionul celulelor. El nu se aflã imobilizat în interiorul acestora; s-a demonstrat cã prin peretele celulelor se realizeazã un schimb permanent între sodiu ºi potasiu. Cantitatea cea mai mare de potasiu se gãseºte în muºchi. Nivelul potasiului influenþeazã respiraþia, cordul ºi excitabilitatea muscularã. Deoarece potasiul se eliminã pe cale renalã, rinichiul este acela care intervine în reglarea nivelului potasiului din sânge.
Între metabolismul glucidelor ºi circulaþia prin membranã a potasiului existã o strânsã legãturã, indisolubilã. În aport crescut de glucozã sau din lipsã de insulinã, potasiul se deplaseazã spre celulele din spaþiul extracelular.
Pierderea potasiului prin diaree, vãrsãturi, transpiraþie, diurezã crescutã duce la perturbãri în echilibrul mineral, dat fiind cã pierderea potasiului antreneazã cu sine ºi eliminarea de clor. Prin compensare cresc bicarbonaþii din sânge ºi se instaleazã starea de alcalozã.
Am insistat mai mult asupra informaþiilor despre ionii de sodiu ºi potasiu, deoarece pot apãrea modificãri ale nivelului acestora în timpul activitãþii fizice. Efortul la care este supus organismul, transpiraþia, pierderea de sodiu ºi potasiu o datã cu eliminarea de apã, pot schimba starea echilibrului electrolitic a organismului.
Aºa dupã cum am menþionat ºi la metabolismul apei, pentru ca sportivul sã beneficieze de energia necesarã efortului, orice fel de modificare a echilibrului trebuie prevenitã prin administrarea anumitor lichide, care sã compenseze lipsurile. Cei avizaþi cunosc aspectele respective, astfel încât, la orice fel de activitate fizicã, oricât de greu ºi susþinutã ar fi, ei pot lua mãsuri pentru a nu periclita cu nimic condiþia fizicã ºi sãnãtatea sportivului.
Calciul se gãseºte în toate celulele, dar în cantitatea cea mai mare este prezent în þesutul osos. Absorbþia calciului se face în intestinul subþire, dar numai a sãrurilor solubile de calciu cum sunt clorura ºi lactatul de calciu. Calciul introdus în organism împreunã cu alimentele se gãseºte combinat cu proteinele sau sub formã de sãruri insolubile.
Mediul acid din stomac ºi din intestinul subþire uºureazã solubilizarea ºi absorbþia calciului din sãrurile respective.
Absorbþia calciului se face cu randament sporit, atunci când raportul Ca/P este mai mare de 0,5. Pentru aceasta, valoarea fosforului este necesar sã fie mai micã.
Calciul este eliminat din organism prin intestin ºi rinichi. În plasmã sau ser calciul se gãseºte sub douã forme ºi anume: calciul difuzabil, care este de fapt calciu ionic, cu semnificaþie clinicã ºi calciul nedifuzabil, legat de proteine. Calciul ionic se gãseºte în ser în cantitate de 4,8 - 6,3 mg./100ml.
Rolul calciului în organism este important deoarece intervine în excitabilitatea neuromuscularã, coagulare, permeabilitate celularã, cât ºi în alte procese metabolice.
Fosforul este necesar pentru organism prin multiplele funcþii pe care le îndeplineºte. Menþionãm în acest sens intervenþia lui în metabolisme, în special în cel glucidic. Pe lângã aceasta, fosforul face parte din substanþele deþinãtoare de energie, care sunt prezente în multiple secvenþe metabolice. Unele coenzime au fosfor înglobat în molecula lor. Absorbþia fosforului ingerat o datã cu alimentele începe în intestinul subþire, dupã ce hidroliza parþialã a produºilor cu fosfor a început în stomac. Fosforul mineral se gãseºte în plasmã în cantitate de 2,5 - 4,5 mg./100ml. Existã o corelare între metabolismul calciului ºi al fosforului.
Prin intermediul alimentelor, pe lângã ionii menþionaþi mai sus, se introduc în organism ºi alte elemente minerale cum sunt: magneziul, fierul, clorul, iodul, sulful etc. Toþi aceºti atomi au metabolisme corelate între ele, intervin numeoase procese de absorbþie ºi consum. Prin acþiunea lor în metabolismul glucidelor, proteinelor ºi grãsimilor intervin în mod indirect în producerea de energie necesarã organismului în activitate. Metabolizarea apei ºi mineralelor în condiþii normale contribuie astfel la starea de bine ºi "de putere" a organismului.



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
AdBot
Robotelul cu reclame

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Discutii Generale Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
email 
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Contact forum admin Site web realizat de Dan © 2011 Gazduire Web pe servere din Romania

Setări confidenţialitate