Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
 

Dieta Ketogenica
     email


 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
ShaDoZ
Medic
Medic



Data inscrierii: 10/Ian/2012
Mesaje: 1059
Locatie: Timisoara

MesajTrimis: Dum Apr 01, 2012 7:37 am    Titlul subiectului: Dieta Ketogenica Raspunde cu citat (quote)

Dieta Ketogenica

Alimentatia noastra este compusa din macronutrienti: proteine, carbohidrati si grasimi. Plus vitamine, minerale si apa.

Carbohidratii ingrasa.
Prin consumarea de carb. corpul reactioneaza cu producerea de insulina.Carbo. simpli ajung foarte repede in sange,pe cand carbo.complexe sint mai intai descompuse inainte de a ajunge sub forma de glocoza in sange.Corpul foloseste glucoza pt alimentare cu energia a creierului si a muschiilor.In sange este tolerat doar un gramaj mic de zahar.Zaharul in sange creste din cauza consumarii de carbo.peste limta maxima iar atunci insulina are grija ca surplusul sa fie depus prima data sub forma de glicogen in ficat si pe urma in muschi si apoi in depozitele de grasime.

Glicogenul este compus din doua molecule de glucoza. Depozitul de glicogen in ficat este folosit ca energie pt creier, care este in jur de 60 -90 grame si tine pt aproximativ 12 ore.Depozitul de glicogenul din muschi este intre 300-400 gr.(la culturisti cu masa musculara mare este ceva mai mult)si este folosit doar pt aparatul locomotor nefiind folosit de creier.
Deci, depozitele de glicogen sant doar de cateva sute de grame.Carbo.consumate peste aceste depozite umplute sint depuse cu ajutorul insulinei in depozitele de grasime.

Insulina nu este in mod special doar un hormon de asimilare,depozitare a grasimii, ci si un opus al glucagonului. Insulina scade productia de glucagon si invers. La o productie mare de glucagon nu se mai produce insulina. La prima vedere nu pare ceva spectaculos dar explica reactia mare de ardere de grasime la o dieta cu carbo foarte putini.

Daca numim insulina un hormon de depozitare atunci glucagonul il putem numi un hormon de ardere.Glucagonul porneste eliberarea de acizi grasi din depozitele corpului pt folosirea acestora ca energie.Acest hormon este un aliat binevenit in lupta impotriva grasimii si cel mai bun prieten a unui culturist care isi doreste un corp definit fara grasime.

Celulele de grasime sint compuse din 2 enzime care transporta grasimea si sint directionate de insulina si glucagon.Lipoproteina-Lipaza depoziteaza acizii grasi in depozitele de grasime.Lipaza elibereaza acizii grasi din depozitele de grasime in singe.

Insulina stimuleaza Lipoproteina-Lipaza si astfel depozitarea de grasime,pe cand glucagonul,cu ajutorul Lipazei elibereaza acizii grasi din depozitele de grasime.

La o productie mare de insulina nu se poate elibera grasime din depozite.Doar atunci cand productia de insulina scade,glucagonul poate deveni activ pornind arderea de grasime.
Insulina mai poate impiedica si prin alt mod arderea de grasime. Insulina impiedica sistemul de transport al carnitinei. Asa se produc din acizii grasi trigliceride si aceste ajung in singe fiind depuse in depozite de grasime.In locul acizilor grasi va fi folosita glucoza ca sursa de energie.Pe linga musculatura sint folosite si de alte organe (de ex. inima,rinichii si plamanii) ca sursa de energie. Trigliceridele care circula prin singe sint descompse de catre enzime in acizi grasi care cu ajutorul Carnitinei sint transportati in interiorul celulelor la mitocondrii. Acolo vor fi oxidati si folositi ca sursa de energie.

Cand glicemia in singe este scazuta sub limita critica si nu se mai consuma Carbo.,atunci pancreasul produce glucagon. Acest glucagon elibereaza glucoza depozitata ca glicogen din ficat pt hranirea in continuare a creierului.Cand depozitele de glicogen sint terminate (si nu se mai consuma glucoza din alimentatie cu carbo.) glucagonul descompune acizii grasi din depozitele de grasime in corpi cetoni.Acesti corpi cetonici sint folositi ca sursa de energie pt creier si musculatura.

Cand in singe sint mai multi corpi cetoni decat glucoza atunci corpul este in ketoza.Acesta stare de ketoza este eficienta,pozitiva pt un culturist.Ketoza reduce consumarea de proteina pt energia musculara si prin asta se poate mentine masa musculara. Corpii cetonici nefolositi nu se pot reconstrui ca acizi grasi si vor fi eliminati.Grasimea folosita in ketoza este deci pierduta.
Atat carbo simpli cat si cei complecsi sint descompusi in corp ca glucoza (zahar). Ca sa poata reduce zaharul din singe este nevoie de insulina.Cine vrea sa beneficieze de proprietatiile glucagonului trebuie sa vada toti carbo.egali,atat cei simpli cat si cei complecsi. Cantitatea de insulina produsa de pancreas este egala la oricare dintre acesti carbo. Corpul produce exact aceeasi cantitate de insulina in 24 de ore egal daca mancam 500 gr de carbo simpli sau complecsi.In acest timp productia de glucagon va fi suprimata.
Cu ajutorul glucagonul se foloseste ca sursa de energie grasimea si se mentine masa musculara si este pe nedrept numit Hormonul Catabolizant. O asemenea stare catabolica este excelenta si de dorit pt un culturist si cineva care vrea sa slabeasca.

Criticii dietei ketogenice spun ca ketoza pe timp indelungat este periculoasa. Puteti fi siguri ca atat timp cat consumati destula apa si eliminati corpii cetonici in plus prin urina nu se intampla nimic. Corpul poate functiona optimal si fara carbo.folosind corpii cetonici ca sursa de energie.

Ce se intampla cand ne aflam in ketoza? Corpi cetonici se formeaza in lipoliza la descompunerea de grasimi care sint sub forma de trigliceride,in glicerol si acizi grasi.Dieta ketogenica foloseste grasimea ca sursa principala de energie in locul glucozei din alimentatie.Folosirea energiei prin ketoza este atit de eficienta incat corpul pierde doar 3-4 grame de proteina din musculatura/zi, care este recuperata prin consumarea de proteina prin alimentatie. Cand rezervele de glucoza din ficat sint epuizate,in musculatura intervine ciclul coriactiv,in care se produce ATP din lactoza.In ficat se produce glucoza din lactoza.In acelasi timp se foloseste mai intens aminoacidul alanina pt formarea de glucoza.La dietele de post corpul foloseste proteina din musculatura pt formarea de alanina.In Keto se consuma proteina de calitate din care se formeaza alanina.Consumarea de proteina prin gluconeogeneza se inlocuieste cu producerea de glucoza din glicerina care se formeaza in lipoliza.In aceasta perioada cand se trece la folosirea cetonelor ca sursa principala de energie se pierde proteina foarte putina din musculatura si pe o durata de doar o zi(3-4 gr.).

Atat la posturi cat si la dieta cetogenica se produce destula glucoza in lipsa folosiri carbo.din alimentatie.Prin ciclul cori se produc 70 gr./zi.Prin producere de glucoza din glicerina (prin lipoliza) se mai produc inca 40-50 gr./zi. Chiar la o reducere maxima de carbo din alimentatie tot se mai consuma in jur de 20-30 gr.carbo/zi.Cu timpul lipoliza functioneaza tot mai efectiv si corpul o sa foloseasca tot mai bine energia din corpii cetonici in locul celei din glucoza.Asa se reduce si folosirea de glucoza din proteina. Deci putem folosi keto .ca dieta pt arderea de grasime si ca si crestere in masa fara grasime.

Pt. un om sanatos o Ketoza benigna produsa prin alimentatie nu este periculoasa.Asa cum este cazul la diabeticii de tipul 1 la care se produce ketoza prin lipsa de insulina. Pt.reducerea acidozei si impotriva cresteri ph-ului in organism mai sint si alte sisteme efective. Organismul foloseste glutamina pe care o transforma in ficat in amoniac pt combinarea ei cu acizii grasi si mentinerea ph-ului la un nivel normal si constant.Un alt sistem de aparare impotriva acidozei este schimbul de gaze in plamani. Corpii cetonici sint solubili in apa si se elimina fara probleme prin rinichi si apoi urina.Aceasta eliminarea poate usura functia rinichiilor daca consumam in timpul dietei cetogenice intre 3-5 l lichide/zi ( cel mai bine apa ).

Reducerea folosirii de carbo.prin alimentatie nu ajuta numai la arderea grasimi ci si la reducerea multor boli sau la eliminarea lor.In multe cazuri se poate si intrerupe folosirea medicamentelor. Printre aceste boli se numara: Epilepsia, Tensiunea ridicata, reducerea de Colesterol si Trigliceride, Arteroscleroza si Diabetul. Tot mai multe publicatii zic ca insulina este raspunzatoare de aceste boli.70-80% din colesterolul care circula in singe este produs de corpul nostru. Numai 20-30% se introduce prin alimentatie (carne si oua) in corp. Desi cea mai mare parte se produce in ficat, fiecare celula a corpului nostru poate produce colesterol. Fara productia de colesterol am muri in scurt timp. Dieta ketogenica la care se reduce productia de insulina reduce si productia de trigliceride si colesterol. Glucagonul are ca efect pozitiv folosirea de grasime ca energie si prin acesta ca antagonist al insulinei reduce trigliceridele si colesterolul in ficat reducind si tensiunea arterial ridicata

Cu aceasta díeta se poate obtine cresterea masei musculare(prin cresterea hormonilor si testosteronului natural si a insulinei). Concentratia acestor hormoni este insa diferita.Creste insulinei in corp scade hormonul de crestere.Acesti doi hormoni nu pot fi la productie maxima in acelasi timp in corp.
Pt. a ne folosi optimal de rolul lor este important sa stim cand sa le folosim.

Ne folosim de insulina in zilele de incarcare ( 1-2 ). Ficatul si muschii goliti la maxim de glucoza vor fi umpluti in primul rand inainte ca glucoza sa fie depusa in depozitele de grasime (in cazul supraincarcarii).
In zilele de descarcare, fara carbo. cand insulina este la minim si hormonul de crestere la maxim este stimulat transportul de aminoacizilor in celulele musculare. In afara de asta hormonul de crestere stimuleaza si sinteza proteinelor. Muschiul creste prin marirea numarului de celule (Hiperplazie) si prin marirea celulelor musculare (Hipertrofie ). Arderea de grasime este stimulata la fel de hormonul de crestere prin folosirea mai intensa ca sursa de energie.

Aceste doua perioade sint un stress pozitiv pt organism la care el reactioneaza cu producerea de hormoni de crestere, testosteron si insulina.

Testosteronul se produce din colesterol. Carnea rosie si ouale sint produse alimentare care sint foarte bune pt producerea de colesterol. Cunoastem efectul testosteronului in corp. Printre care: refacerea mai rapida dupa antrenament, drive mai mare la antrenament, cresterea de oxigenare a musculaturii, cresterea in masa musculara, in forta si definire.

Prin folosirea optimala a acestor hormoni se reduc fazale catabolice la minim.Valorile maxime ale hormonului de crestere si a testosteronului in aceasta perioada ajuta ca corpul sa fie intro stare anabolica si dupa antrenament fara ca hormonal cortizol sa poata folosi glucoza prin activarea glucogenezei. Corpii cetonici D-beta-Hidroxybuterat si Acetoacetatul impiedica folosirea de proteina din musculatura, ei fiind sursa principala de energie in keto.
Astfel incat:
- Reducere greutatii intro dieta pro carbo. este de 60% din grasime si 40% din masa musculara.
- In keto. reducerea greutatii este de 90% din grasime si de 10% din masa musculara.

Se folosesc doua faze. Faza 1 este faza de reducere la maxim de carbo.si de crestere a folosirii de grasime. De obicei se face acest lucru de luni pana vineri,deci 5 zile si pe urma urmeaza faza 2 in care se reincarca corpul cu carbo, durind pana la doua zile,sambata si duminica de regula, acest lucru si mai usor de aplicat pt cei cu un program clasic de servici.

O saptamana in keto se compune din 5 zile de descarcare si 2 zile de reincarcare.
Unii dintre noi o sa observam ca o sa functioneze mai bine insa o impartire a zilelor in 6 de descarcare si 1 de incarcare.Binenteles ca aceste doua faze se pot imparti dupa nevoile fiecaruia.ex:-8+2 sau 10+2 la cei cu metabolism lent.
- In faza 1 se consuma in general 30-35 % Proteina,55-60 % Grasime si 5 % Carbo( max 30 gr).Unii vor observa ca 30 gr Carbo vor fi prea multi pt a putea intra in ketoza.Ei trebuie sa reduca la minim carbo.In faza unu se pot consuma toate alimentele ce nu contin carbo.si cele ce contin foarte putin carbo( legume).Se elimina cartofii,orezul,pastele fainoase si painea.Atat timp cat va tineti de regula asta nu puteti face greseli.Lichidele in faza unu sint de regula preferabil apa cu sau fara acid.Se mai pot consuma cola light sau cafea fara zahar. Se poate folosi zaharina.
Cine cantareste in jur de 70 kg sa foloseasca cel putin 3 l de lichide/zi si cine este peste 100 kg sa foloseasca cel putin 5 l lichide/zi.Cu cat mai mult cu atat mai bine.

- In faza 2 se consuma in general 10-15% proteina,30-40% grasime si 45-60% carbo. Se pot folosi alimentele preferate, insa trebuie sa fim constienti de faptul ca nu avem voie sa supraincarcam. De aceea trebuie probat de fiecare data cu alte combinatii de alimente daca observam ca tragem apa sub piele.De ingrasat este putin probabil ca o sa reusim daca ne-am tinut de regulile in faza 1. Si in faza 2 trebuie sa bem la fel de multa apa ca si in faza 1. Dar acum putem folosi lichidele cu continut de zahar (Carbo).
Ne putem folosi de aceasta regula pt mentinerea greutatii. Se socoteste nr.in kg.x 40.Un culturist de 100 kg ar avea nevoie de 4000 calorii/zi.Pt cresterea in masa se socoteste astfel:100 kg x 10% =110 kg.Aceasta este greutatea reala care se poate obtine intro perioada de masa.110 x 44-55 = 4800-6000 calorii/zi in perioada de masa.

De la greutatea de mentinere se poate porni si in perioada de definire. Ori se reduce nr de calorii ori se adauga antrenamentele aerobe/cardio.Depinde de metabolismul fiecaruia.Se poate ca va trebui sa reduceti cardio sau sa cresteti din nou nr de calorii in timpul dietei. Totul necesita o perioada de observare a schimbarii masei musculare si a grasimii in aceasta perioada.In perioada de definire la incarcare se folosesc de regula acelasi nr de calorii care se foloseste in zilele de descarcare. Aici este important sa stim felul cum reactionam la diferite alimente.Unii se pot incarca fara probleme cu carbo simpli pe cand altii pot avea probleme si la incarcarea cu carbo complecsi.Dar prin regulate descarcari si incarcari se poate afla ce alimente se pot folosi la incarcare.

Cel mai bun mod de a sti daca ne aflam in ketoza se poate stabili prin masurarea glicemiei in singe. O glicemie de 50 mg/dl sau ceva mai putin ne arata cu siguranta ca ne aflam in ketoza benigna. Aceasta masurare se poate face si in timpul zilei in faza 1 dupa consumarea unei portii de alimente cu foarte putin carbo.De obicei se ajunge dupa 2-3 zile in ketoza.In caz ca nu se reuseste se vor reduce carbo la minim.Si aici sint persoane care nu au probleme sa intre in ketoza cu 40 gr de carbo/zi iar altii nu reusesc nici cu un minim de 20 gr/zi.Majoritatii le ajunge doar o oglinda pt a observa daca ard grasime cu succes sau nu.

Suplimente folosite in dieta ketogenica
Complex de Vitamine si Minerale. Antioxidante,
1000 mg.Vitamina C (500mg dimineata si 500 mg seara),
600 mg Vitamina E,
50-100 mg.Zinc Chelat,
400-800mg Magneziu15 mg vit A (Beta-Caroten),
400-1000 U.I. Vitamina D
100 mcg. Seleniu
200-400 mg.Crom,
90 mg. Potasiu,
1500-2000mg Omega 3.
Fibre!!! Pt un colon sanatos.
Concentrate Proteice care au maxim 2 gr Carbo /100 gr.



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
AdBot
Robotelul cu reclame

Sus
dan74
Membru
Membru



Data inscrierii: 01/Iun/2012
Mesaje: 1
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Joi Iun 07, 2012 8:12 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

ar fi de mare ajutor un meniu, ca exemplu pentru o zi, ce se poate folosi in perioada de descarcare, si unul pentru cea de incarcare. (ex. mic dejun o conserva de ton in ulei + 4 oua s.a.m.d.) Multumesc anticipat


Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
vlad
Membru
Membru



Data inscrierii: 21/Ian/2012
Mesaje: 35
Locatie: bacau

MesajTrimis: Mar Noi 05, 2013 10:20 pm    Titlul subiectului: intrebare dieta keto Raspunde cu citat (quote)

Salutare,Am inceput de ieri sa tin aceasta dieta,Vreau sa stiu daca e adevarat ca fibrele anuleaa cabohidratii..Aici ma gandesc de exemplu la un avocado contine 12 grame de carbohidrati la care se adauga 10 grame de fibre..Sa inteleg ca mai raman doar 2 grame de carbohidrati?


Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Urdea Silviu
Assistant
Assistant



Data inscrierii: 09/Ian/2012
Mesaje: 494
Locatie: Brasov

MesajTrimis: Mie Noi 06, 2013 2:20 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

nu`ti fa probleme in aceasta privinta. sunt doar 12 grame nu 120.




Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
email 
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Contact forum admin Site web realizat de Dan © 2011 Gazduire Web pe servere din Romania

Setări confidenţialitate