Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
 

Cauzele supraponderalității
     email


 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Slabire

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
admin
Site Admin
Site Admin



Data inscrierii: 18/Noi/2008
Mesaje: 398

MesajTrimis: Joi Dec 04, 2008 1:34 pm    Titlul subiectului: Cauzele supraponderalității Raspunde cu citat (quote)

Factorii ce pot provoca obezitatea sunt numerosi si, in cele mai multe cazuri, este vorba de un ansamblu de factori ce contribuie la evolutia sa.

Factorul ereditar

Toti specialistii au cazut de acord ca o predispozita ereditara este des intalnita in caz de obezitate. Unele studii efectuate pe gemeni, au aratat ca ei aveau aceeasi greutate corporala, chiar daca au fost crescuti separat. Mediul in care un copil este crescut, se pare ca are mai putina importanta decat 'bagajul genetic' pe care il are din nastere.

Se estimeaza ca, daca parintii sunt normali sau slabi, riscul de a fi obez la maturitate este inferior cu 10%. Daca unul sintre parinti este obez, riscul ereditar este de 40 %, iar in cazul in care atat tatal cat si mama sunt obezi, riscul este de 80%.

Factorii psihologici

Chiar daca majoritatea persoanelor nu au nici o problema psihologica particulara, se estimeaza ca aproximativ 30% din persoanele avand probleme ponderale, mananca de o maniera compulsiva, fara a avea foame. Anumite persoane nu se pot abtine sa nu manance atunci cand se afla in fata televizorului, altii nu pot rezista cand vad alimente apetisante.

Stimulii care imping o persoana a manca in astfel de situatii, sunt numeroase. Numeroase persoane au urmat cu succes terapii, pentru a invata cum sa controleze acest gen de dezordine. In acest caz, capacitatea de a slabi este mult mai mare.
Bolile si medicamentele

Anumite boli pot cauza obezitate. Hipotiroida, Sindromul Cushing si depresiunea sunt cateodata la originea excesului de kilograme. In cazuri foarte rare, pot avea loc leziuni ale hypotalamusului.

Consumarea anumitor medicamente, cum ar fi steroizii si antidepresorii, pot provoca aparitia obezitatii. Se estima ca doar doar 1% din cazurile de obezitate sunt legate de acesti factori.
Factorii mediului

Cauzele externe care pot provoca obezitatea sunt numeroase, iar persoanele care au predispozitii ereditare, sunt cei mai sensibili. Aceste cauze cuprind alimetatia, activitatea fizica, statutul socialsi economic si stimulii externi.

Combinatia mai multor factori, este de obicei la originea majoritatii cazurilor de obezitate.

Compozitia regimului

Obezitatea provine intotdeauna dintr-un dezechilibru intre consumul alimentelor si efortul fizic pe care il facem zi de zi. Daca energia consumata de catre organism, pentru a functiona si mentine temperatura corporala, e egale cu energia alimentelor consumate, masa adipoasa nu are sanse de a se mari.

Daca aportul caloric este mai mare decat poate consuma corpul zilnic, surplusul va fi depus sub forma de grasime. Daca acest exces este constant repetat, acesta poate cauza obezitatea. Anumite alimente, atunci cand sunt luate intr-o cantitate exagerata, poate provoca aparitia obezitatii, chiar si la persoanele ce nu sunt predispuse obezitatii.

Principalii vinovati, sunt hidratii de carbon (glucidele) cese gasesc in diferite alimente rafinate, si materiile grase, pe care le gasim deobicei in produsele de origine animala. Un regim slab in fibre alimentare, poate deasemenea ajuta la aparitia exesului de greutate.

Fibrele alimentare din cauza volumului lor, contribuie a trimite creierului un mesaj de satietate. Daca consumul de fibre este limitat, exista riscuri de a manca prea mult.

Comportamentul alimentar

Anumite comportamente pot deasemenea favoriza ingrasarea. Cercetari recente au demonstrat ca persoanele obeze aou tendinta de a manca mai mult seara decat in timpul zilei. Sau seara, activitatea fiziologica este mica sau inexistenta. Deci aproape ca nu exista un consum al caloriilor.

Sa constatat o pierdere in greutate de 15% dupa ce aportul alimentar a fost redistribuit, la anumiti obezi (30% dimineata, 50% la pranz, si 20% seara).
A sari peste micul dejun si masa de la pranz, pentru a manca mai mult seara, este cea mai mare gresala si totodata este comportamentul cel mai des intalnit la persoanele supraponderale.
Din pacate acest comportament are ca rezultat transformarea caloriilor in grasime.

Faptul de a manca 2 sau 3 mese mari, favorizeaza de asemenea ingrasarea, crescand secretia de insulina, responsabila de transformare caloriilor in grasime. Daca pe parcursul zilei se mananca de mai multe ori, cate putin la fiecare masa, productia de insulina este mai mica iar stocajul grasimii mai mic.

Teorii recente

Cercetariile privind obezitatea sunt numeroase. Deocamdata nu sa descoperit vreo gena care sa fie responsabila.Teoria supraponderalitatii, sugereaza ca fiecare individ are o greutate genetica determinata, deci greutatea este deja scrisa in gena, de la nastere.

Pentru a conserva aceasta greutate, organismul se va adapta, indiferent de eforturile de slabire.. Aceasta ipoteza explica esecul dietelor pentru slabire. Sa descoperit ca anumite celule ce sunt responsabile cu inmagazinarea grasimei in organism,sunt mai mari si mai numeroase la obezi.

Se pare ca celulele adipoase atunci cand ajung la talia lor maxima, ele devin mai numeroase. Daca va exista o slabire, celulele adipoase vor diminua in talie, nu in numar. De aceea majoritatea persoanelor obeze, pun la loc kg pierdute in timpul regimului.

Un alt studiu a demonstrat ca la obezi, lipoliza, un proces ce permite transformarea grasimei celulelor adipoase gratie unei enzime, nu este eficace. Aceasta anomalie a metabolismuluipoate reprezenta o cauza suplimentata a obezitatii. De asemenea, obezii au o termogeneza redusa, avand tendinta de a transforma energia in grasime, in loc sa o transforme in caldura.

Ceea ce explica faptul ca anumite persoane pot manca mult si sa ramana slabi, in timp pentru aceeasi cantitate de mancare alti indivizi se ingrasa. Se crede ca la obezi, metabolismul de baza este diminuat.

Metabolismul de baza este responsabil de cea mai mare parte a energiei consumate de catre un adult sedentar. Se estimeaza ca 60-75% din consumul energetic este legat de 2 factori principali care compun metabolismul de baza: masa tesutului slab si eficacitatea acestuia.

O persoana la care masa musculara este mai mare decat masa adipoasa, consumul energetic pentru aceeasi activitate fizica, este mult mai important decat la o persoana cu masa adipoasa mai mare decat masa musculara.Pentru aceste doua persoane care sunt de acelasi sex, aceeasi varsta, metabolismul de baza poate varia pana la 20%.

Aceasta diferenta reprezinta aproximativ 400 de calori. Persoanele cu metabolismul de baza redus, sunt mult mai succeptibili de a suferi de obezitate.


Ultima modificare efectuata de catre admin la Vin Ian 20, 2012 8:53 pm, modificat de 1 data in total



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
AdBot
Robotelul cu reclame

Sus
ShaDoZ
Medic
Medic



Data inscrierii: 10/Ian/2012
Mesaje: 1059
Locatie: Timisoara

MesajTrimis: Vin Ian 20, 2012 8:29 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

in lucrul meu cu pacientii am observat doua aspecte fundamentale in cresterea numarului de suprapoderali
1.sedentarismul
2.ignoranta..aceasta fiind cea mai grava ...enorm de multi oameni cu capcitate cognitiva ridicata se complac in lumea aceasta a mersului la lucru(cu masina evident)statul 8 ore la birou, venita acasa si stat din nou la birou in fata computerului sau pe canapea in fata televizorului..nici nu mai are rost sa vorbim de stereotipul alimentar,care este o catastrofa metabolica ce arat cam asha
..dimineata cafea si tigara...mincat in pauza de masa de la lucru de regula fast food..mincat cind ajunge acasa undeva dupa-amiaza tirziu..si evident seara rontzaind diverse chpsuri snackuri ciocolata pizza etc asezonate evident cu bauturi carbogazoase..am ajuns la concluzia ca omul doar daca pateste ceva socant cu sanatatea lui incepe sa dea atentie principiilor sanatoase de viata...adica alimentatie curata si miscare..dar si asta..doar pina cind lucrurile revin pe fagasul normal,revenind incet incet la stilul de viata descris mai sus..de ce..din pura ignoranta



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Urdea Silviu
Assistant
Assistant



Data inscrierii: 09/Ian/2012
Mesaje: 494
Locatie: Brasov

MesajTrimis: Vin Ian 20, 2012 8:38 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

frumos si adevarat din pacate, acest articol


Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
ShaDoZ
Medic
Medic



Data inscrierii: 10/Ian/2012
Mesaje: 1059
Locatie: Timisoara

MesajTrimis: Vin Ian 20, 2012 8:42 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

sincer..mi-am propus...mai ales intre cei tineri..sa incerc sa fac un fel de educatie a santatii..care in romania lipseste cu desavirsire..si sa le explic niste principii in linii mari de alimentatie santoasa si sa ii indrum spre sport..nu neaparat sala..inot sau orice ..doar sa fie ceva...desi la inceput sint incintati sa auda...nu stiu daca 5 la suta aplica ce le povestesc...incerc deci sa le tin microcursuri de nutritie si stil de viata sanatos...dar asa e firea omului...din comoditate si din nou..ignoranta...unii poate se apuca..altii uita incet incet..si se mira apoi ca de la aprox 40 de ani in sus apar probleme reumatologice,cardiace,diabetice etc....cind toate ..tot ce nu tine de mostenire genetica...poate fi tinut sub control si duce o viata echilibrata dpdv al sanatii prin doua lucruri simple...alimentatie echilibrata si inteligenta si un minim de miscare...mers mai mult pe jos,inot,sala,exercitii acasa etc




Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
cornea80
Membru
Membru



Data inscrierii: 30/Ian/2014
Mesaje: 100
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Mie Apr 22, 2015 10:58 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Lipsa miscarii (sedentarismul) si alimentatia excesiva. Altceva nu cred ca duce la supraponderabilitate.


Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
msmp3
Spammer
Spammer



Data inscrierii: 07/Mai/2015
Mesaje: 10
Locatie: Mioveni Arges

MesajTrimis: Mar Noi 03, 2015 11:36 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sunt si boli care provoaca supraponderabilitate. Hipotiroidismul de exemplu. Cu greu ajungi in cazul ala la o greutate normala.


Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Slabire Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
email 
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Contact forum admin Site web realizat de Dan © 2011 Gazduire Web pe servere din Romania

Setări confidenƣialitate