Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
 

Mineralele si rolul lor in organism
     email


 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
admin
Site Admin
Site Admin



Data inscrierii: 18/Noi/2008
Mesaje: 398

MesajTrimis: Mie Ian 21, 2009 3:05 pm    Titlul subiectului: Mineralele si rolul lor in organism Raspunde cu citat (quote)

MINERALELE IN ORGANISM

Calciul
Element indispensabil structurii si rezistentei osoase, calciul se gaseste aproape in totalitate (99%) in schelet. Restul serveste activitatii celulelor musculare, nervoase si cardiace.
Doza zilnica recomandata: 850-1500 mg.
Surse
Lactatele contin cel mai mult calciu. Spanacul, broccoli, varza creata si varza de Bruxelles, somonul si sardinele conservate cu oase sunt de asemenea bogate in calciu. Roluri si caracteristici ale calciului
Asigura rezistenta tesutului osos si a dintilor;
Actioneaza, la mai multe niveluri, in coagularea sangelui;
Intervine in activarea musculara, in principal cea a miocardului;
Participa la activitatea enzimatica.
Note utile
Asociat cu magneziul, calciul induce somnul; Marii consumatori de bauturi gazoase pot avea afectate rezervele de calciu din cauza acidului fosforic pe care acestea il contin; fosforul este un "distrugator" de calciu; Pe langa prevenirea osteoporozei, suplimentele de calciu pot atenua durerile menstruale, precum si starile de rau asociate pubertatii;
Efectele anumitor antibiotice(tetraciclina) pot fi alterate de o doza simultana de calciu; se recomanda ca aceste doua substante sa se administreze la o distanta de minimum 3 ore.

Magneziul
Acest mineral cu un aport vital in numeroase functii metabolice, este prezent cu preponderenta in tesutul osos, dar se gaseste si in muschi, inima, ficat, rinichi, tub digestiv si plasma. Interesul pentru magneziu, care a devenit cel mai cercetat mineral din universul nutritiei, se poate observa si din numarul mare de studii care ii sunt dedicate.
Doza zilnica recomandata: 400 mg.
Roluri si caracteristici ale magneziului
Intervine in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor; Asigura energia corpului;
Actioneaza asupra nivelului excitabilitatii neuromusculare (activeaza contractia musculara si impiedica unele crampe), asupra permeabilitatii celulare (transmiterea influxului nervos), are anumite activitati enzimatice si participa la reglarea cardiaca; Faciliteaza asimilarea vitaminei C, a calciului, fosforului si potasiului; Devine un calmant natural cand este utilizat impreuna cu calciul; totodata, din punct de vedere al functionarii cardiovasculare, magneziul este un antagonist al calciului; un exces de calciu declanseaza o eliminare accentuata de magneziu in urina; Impiedica formarea calculilor si calcificarea vaselor sangvine; Intareste smaltul dintilor; Folosit sub forma de saruri de sulfat de magneziu pentru baia npicioarelor, elibereaza muschii si tesuturile inflamate de surplusul de apa; Utilizat sub alte forme de saruri (carbonat, oxid sau hidroxid) poate serci drept pansament gastric.
Note utile
Persoanele care sufera de afectiuni cardiace ar trebui sa consulte medicul inainte de a lua suplimente de magneziu;
Copiii care au incontinenta urinara nocturna si-ar putea ameliora rezistenta sfincterelor prin administrarea unui mic supliment de magneziu.

Zincul
Zincul poate fi considerat unul dintre cele mai importante oligoelemente, datorita implicarii sale in mecanismele de constructie si productie celulara.
Doza zilnica recomandata: 12-15 mg.
Surse
Principalii furnizori de zinc sunt alimentele bogate in proteine animale, cum ar fi carnea, pestele, fructele de mare, ouale, produsele lactate, precum si drojdia de bere si fasolea.
Roluri si caracteristici ale zincului
Intra in constitutia multor enzime (vreo 200) si le activeaza; Este implicat in sinteza proteinelor din constitutia ADN-ului si ARN-ului; Ajuta la reinnoirea si la sinteza celulara ceruta de crestere, sarcina, alaptare, cicatrizarea ranilor, producerea spermei, etc;
Faciliteaza reglarea glicemiei si eliberarea de insulina; Intareste sistemul imunitar datorita actiunii sale antioxidante; Prezerva capacitatea de adaptare a ochilor la intuneric si la lumina in asociatie cu vitamina A; Elimina excesul de cupru; Elimina cadmiul.
Note utile
Anumiti medici prescriu suplimente de zinc pentru a stopa hipertrofia prostatei;
Adeptii regimurilor sarace in grasimi, persoanele in varsta, vegetarienii si persoanele care nu consuma carne rosie sunt mai susceptibile la lipsa de zinc; Nu fiti surprinsi daca medicul va recomanda un supliment de cupru alaturi de zinc, caci zincul contracareaza mecanismele de asimilare a cuprului; Un aport suplimentar de zinc poate reduce considerabil facultatile mentale ale subiectilor bolnavi de maladia Alzheimer; Unii recomada ingerarea suplimentelor de zinc in timpul mesei pentru a evita neplacerile gastrice, in timp ce altii recomada ingerarea pe stomacul gol sau intre mese din cauza anumitor interactiuni de care trebuie tinut cont: alimentele care au continut mare in calciu si fosfor scad usor absorbtia zincului, la fel si alimentele bogate in acid fitic, cum ar fi painea integrala, germenii de soia si boabele de porumb.

Seleniul
Importanta acestui oligoelement nu trebuie judecata dupa cantitatea zilnica recomandata. Pe masura ce comunitatea stiintifica observa actiunea seleniului, se constata formidabla sa importanta in realizarea functiilor vitale ale organismului.
Doza zilnica recomandata: 60-80 mcg.
Surse
Vietatile marii (langusta, scoicile, crabul, stridiile, tonul), ficatul si rinichii, cerealele integrale, nucile de Brazilia, usturoiul, ceapa si drojdia de bere furnizeaza aportul alimentar necesar.
Roluri si caracteristici ale seleniului
Impiedica actiunea patogena, distrugatoare, a virusurilor aflati in organism; Intra in compozitia enzimelor care actioneaza asupra glutationului, care protejeaza celulele de actiunea oxidanta a radicalilor liberi; in aceasta privinta, el actioneaza sinergic cu vitamina E; Previne formarea celulelor canceroase; Incetineste imbatranirea; Revigoreaza aspectul parului si al pielii; Sprijina sistemul imunitar; Curata organismul de substante precum arsenicul, cadmiul si mercurul; Impiedica formarea cataractei si a leziunilor muschiului cardiac.
Note utile
La barbati, seleniul se localizeaza in glandele sexuale si este expulzat prin ejaculare;
Fumatorii, marii consumatori de alcool si persoanele expuse la poluare sunt amenintati de actiunea radicalilor liberi si ar trebui sa se intereseze mai mult privitor la consumarea seleniului; Sportivii de elita si-ar putea imbunatati performantele cu un complement de seleniu care sa nu depaseasca 100 mcg/zi - cu acordul medicului; Pentru uzul extern, seleniul se foloseste la combaterea matretii; Una sau doua nuci de Brazilia sunt suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic de seleniu.

Sodiul
Consumul abuziv de sodiu in cursul ultimilor ani a facut atat de multa publicitate negativa acestui mineral, incat este considerat aproape un inamic al organismului. Sodiul abunda in lichidele extracelulare (plasma sangvina).
Doza zilnica recomandata: 1-3 g.
Surse
Lista este lunga, de aceea majoritatea consuma chiar mai mult sodiu decat necesarul zilnic. Mai mult, toate alimentele tratate industrial contin doze crescute de sodiu, fie pentru a le accentua gustul, fie pentru a le prelungi conservarea. Principalele alimente bogate in sodiu sunt: majoritatea produselor din carne (mai ales jambonul si sunca), legumele, pestele si carnea conservata, supele la plic si la cutie, crustaceele, cerealele, painea si produsele de panificatie, sosurile si sarea de masa.
Roluri si caracteristici ale sodiului
Regleaza volumul de lichide;
Impreuna cu potasiul asigura permeabilitatea membranei celulare si permite circulatia normala a tuturor agentilor indispensabili organismului;
Amelioreaza transmiterea impulsului nervos si muscular.
Nota utila
Cele mai noi observatii readuc in atentie efectul negativ al sodiului asupra presiunii arteriale; intr-adevar, se pare ca un consum rezonabil nu accentueaza hipertensiunea. Dar aceasta afirmatie este departe de a fi acceptata in unanimitate de comunitatea stiintifica. De aceea este recomadata calea de mijloc, care evita intotdeauna neplacerile.

Fierul
De o importanta capitala pentru echilibrul sanguin, fierul este mineralul care ar trebui sa trezeasca atentia indeosebi tinerelor femei. Intr-adevar acestea sunt predispuse carentelor de fier, cauzate de pierderile pe care le sufera in timpul menstruatiei si de cerintele crescute din timpul sarcinii si al perioadei de alaptare.
Doza zilnica recomandata: 10-18 mg.
Surse
Se gaseste in alimente si se prezinta sub doua forme: fierul hemic, mai usor de absorbit de organism, care provine din carnea rosie (mai ales din ficat), din peste (mai ales stridii, scoici, sardine) si din carnea bruna de curcan; si fierul nonhemic, mai dificil de absorbit de organism, care se gaseste in legumele verzi (spanac, patrunjel, praz, varza, frunze de sfecla), leguminoase (linte, mazare), fructe uscate (struguri, caise) si cereale integrale.
Roluri si caracteristici ale fierului
Este specializat, in mare parte (circa 70%), in productia de hemoglobina, substanta pigmentata care ajuta globulele rosii sa aduca oxigenul in toate celulele corpului; o buna oxigenare previne oboseala; Se constituie sub forma de depozite (30%) in diferite organe, precum maduva spinarii, splina si ficat; Diminueaza riscul anemiei si intareste rezistenta la boli.
Nota utila
Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului, spre deosebire de calciu si tannin (continut in ceai), care ii incetinesc asimilarea.



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
AdBot
Robotelul cu reclame

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Alimentatie Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
email 
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Contact forum admin Site web realizat de Dan © 2011 Gazduire Web pe servere din Romania

Setări confidenţialitate