Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro
 

Vitaminele
     email


 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Suplimente -> Vitamine si minerale

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
admin
Site Admin
Site Admin



Data inscrierii: 18/Noi/2008
Mesaje: 398

MesajTrimis: Joi Dec 04, 2008 1:53 pm    Titlul subiectului: Vitaminele Raspunde cu citat (quote)

Vitaminele sunt substante organice , indispensabile in buna functionare a organismului uman . Contrar celor 3 substante nutritive principale , protidele , glucidele si lipidele , vitaminele nu 'livreaza' corpului nici energie , nici 'materiale' necesare formarii tesuturilor . Vitaminele sunt compusi enzimatici , care reactioneaza ca catalizator biologic , ghidand toate produsele metabolice . In afara de cateva vitamine rare , pe care corpul le poate sintetiza , celelalte vitamine sunt luate din alimentatia zilnica .


Vitamine hydrosolubile
Contrar vitaminelor lyposolubile , vitaminele hydrosolubile ( solubile in apa ) , nu pot fi stocate in organism , decat intr-o cantitate limitata . Un aport important este eliminat prin urina . Cei ce iau comprimate de multivitamine , pot constata ca dupa putin timp , culoarea urinei se schimba . Aceasta inseamna ca suplimentul de vitamine hydrosolubile este imediat eliminat ; vitaminele hydrosolubile trebuie aportate corpului in cantitati mici , repartizate regulat in timpul zilei .


Vitamina B1
B1 sau Thiamina , joaca , la nivelul celular , un important rol , in productia de energie . Este cunoscuta si sub numele de 'vitamina moralului'. B1 mentine sanatatea sistemului nervos , favorizeaza cresterea celulara , favorizeaza aportul de energie , amelioreaza digestia , protejeaza de efectele toxice ale alcoolului . nevoia zilnica este de 1,4 mg , sportivii pot consuma 10-15 mg/zi . Supradozarea provoaca dureri de cap , insomnie .


Vitamina B2
B2 sau Riboflavina este o alta vitamina esentiala in productia de energie , participa la sinteza glucidelor , grasimilor , si proteinelor . B2 este un compus enzimatic , important in metobolismul proteinelor si in reactiile de producere a energiei celulare . Nevoia zilnica este de 1,6 mg , sportivii pot consuma 10-20 mg/zi .


Vitamina B5
B5 sau acidul panthotenic este compus al coenzimei A , joaca un rol important in ciclul acidului citric . B5 este esentiala in sinteza colesterolului , grasimilor , anticorpilor si a acetylcholinei ( mediator chimic al sistemului nervos ) . B5 joaca , de asemenea , un rol important in dezvoltarea si buna functionare a sistemului nervos central si favorizeaza productia de energie ; este esential in cresterea tesuturilor . B5 ajuta la transformarea hydratilor de carbon in glucoza si sustine divizarea grasimilor in acizi grasi liberi . Bref , B5 simplifica transformarea alimentelor in energie . Nevoia zilnica este de 6 mg , sportivii pot consuma 20-50 mg/zi .


Vitamina B6
B6 sau Pyridoxina , Pyridoxal , Pyridoxamina , este un puternic antioxidant , care contribuie la eliminarea de catre organism a substantelor toxice . In culturism si in toate sporturile de forta , B6 , are o mare importanta , deoarece participa la metabolismul amino acizilor si la sinteza proteinelor . Nu degeaba gasim B6 in toate pudrele proteice . B6 joaca un rol important in convertirea glicogenului in glucoza , si in furnizarea energiei in organism . Buna functionare a sistemului imunitar , depinde , in mare masura , de B6 ; permite asimilarea proteinelor si a grasimilor , previne problemele sistemului nervos , diminueaza crampele si spasmele musculare , inhiba productia de histamina , favorizeaza productia de anticorpi si rezistenta la infectii . Nevoia zilnica este de 2mg , sportivii pot consuma 10-15 mg/zi .


Vitamina B8
B8 sau Biotina , este necesara la formarea glucozei , la sinteza de acizi grasi , si la degradarea acidului lactic . B8 participa in metabolismul proteinelor , grasimilor si a hidratilor de carbon, si la sinteza vitaminelor B12 si B9 . Incetineste dezvoltarea alopeciei ( caderia parului ) , favorizeaza cresterea parului , calmeaza durerile musculare . Nevoia zilnica este de 0,15 mg , sportivii pot consuma 100-300 mg/zi .


Vitamina B9
Vitamina B9 sau acidul folic , este esential in sinteza ADN-ului si a amino acizilor . B9 participa la formarea globulelor rosii , previne anemia , diminueaza durerea , amelioreaza apetitul , stimuleaza secretia gastrica , ajuta corpul la sintetizarea neuromediatorilor , favorizeaza echilibrul emotional . Nevoia zilnica este de 200 mg , sportivii pot consuma 400-800 mg/zi . Supradozarea trebuie evitata , in doze mari poate cauza dereglarea sistemului nervos central , insomnie , lipsa apetitului .


Vitamina B12
Inainte ca ''febra'' steroizilor sa cuprinda intreaga lume , B12 era , aproape , cel mai utilizat medicament pentru cresterea masei musculare . Este necesara la sinteza ADN-ului , la buna functionare a sistemului nervos si la reproducerea celulara . Poseda o mare putere antioxidanta ; este vitamina "anti - oboseala'' ; B12 este un anabolizant natural ; este necesara pentru productia globulelor rosii ; previne anemia ; amelioreaza functia sistemului nervos (memorie , echilibru) ; favorizeaza cresterea si apetitul la copii ; participa la sinteza fierului , vitaminei C , B5 , B9 si cholinei ; previne depresia post natala . In general doza este de 2000mcg / saptamana .Se injecteaza intramuscular , de doua ori pe saptamana pe o perioada de 10 saptamani .


Vitamina B15
B15 sau acidul pangaminic , a fost timp de multi ani , o arma secreta a atletiilor din tariile de est a Europei . B15 intarzie formarea acidului lactic in muschi . Deasemenea amelioreaza oxigenarea sangelui si favorizeaza absorptia de oxigen in celulele musculare . Ultimele studii au demonstrat ca B15 ajuta la aparitia cancerului . Evitati aceasta vitamina .


Vitamina C
Vitamina C este fara indoiala , cea mai cunoscuta si cea mai utilizata dintre toate vitaminele . Joaca un rol important in organism , avand importante legaturi metabolice cu alte vitamine , enzime si hormoni . Vitamina C stimuleaza , printre altele , cortico-subrenalul , care produce hormonul steroidian anti-inflamator cortizon , ceea ce explica propietatiile cicatrizante . Vitamina C permite, de asemenea , o anumita protectie contra bolilor infectioase . Luata in megadoze , vitamina C , poseda un efect antioxidant , si fara dubii , un efect preventiv contra cancerului . Utilizarea vitaminei C , contra cancerului este foarte controversata , anumite studii arata o posibila actiune de sustinere a cresterii unei tumori deja existente ( in cazul supradozelor ) . Vitamina C favorireaza soliditatea si constructia noului tesut conjunctiv ; fara vitamina C , nici o constructie musculara nu este posibila .Nevoia zilnica este de 60 mg , sportivii pot consuma intre 2-12 g/zi , totusi , dozajul ideal este de 300-500 mg/zi .


Niacina (B3)
Niacina sau acid nicotinamid , este un compus a doua sisteme enzimatice , care participa la metabolismul proteinelor , hidratilor de carbon si a grasimilor . Niacina are efecte vaso-dilatorii , in practica se constata o ameliorare a congestiei musculare . Luata inaintea antrenamentului , poate ameliora incalzirea musculara . Nevoia zilnica este de 18 mg , sportivii pot consuma intre 30-50 mg/zi .


Vitamine lyposolubile

Vitamina A , D , E , F , K si Beta-carotina ( provitamina A ) , se numara printre vitaminele lyposolubile ( solubile in grasime ) . Aceste vitamine , nu pot fi absorbite optimal , decat in prezenta grasimilor alimentare .

Vitamina A
Vitamina A sau retinol , se gaseste in alimente de origine animala , sub forma de retinol ; sub aceasta forma , vitamina A este gata de a fi utilizata de catre organism . Vitamina A se opune deteriorarii vederii ( este numita si 'vitamina ochiilor') ; previne imbatranirea celulelor , favorizeaza cresterea si rezistenta la infectii a tesuturilor , accelereaza cicatrizarea . Nevoia zilnica este de 800mcg , sportivii pot consuma intre 1,8-2,4 mg/zi .


Beta-carotina
Denumita si Provitamina A , nu se gaseste decat in alimentele de origine vegetala . Pentru a fi utilizata de catre corp , beta-carotina , este mai intai transformata in retinol , in prezenta grasimilor alimentare . Are aceleasi functii ca vitamina A , in plus este un puternic anti-oxidant .


Vitamina D
Este indispensabila pentru cresterea si sanatatea oaselor , si a dintilor . Favorizeaza absorptia de calciu si fosfor ; intareste sistemul imunitar , favorizeaza sanatatea sistemului nervos , participa la reglarea ritmului cardiac . Nevoia zilnica este de 5 mcg , sportivii pot consuma 8-15mcg/zi .


Vitamina E
Prin proprietatiile sale terapeutice , vitamina E , este un nutriment cu o importanta considerabila . Este un puternic anti-oxidant , protejand celulele de agresiunea radicalilor liberi ; joaca un rol important in respiratia celulara ; intarzie imbatranirea celulara , protejeaza corpul contra poluarii , intareste sistemul imunitar , diminueaza oboseala , are actiune coagulanta , amelioreaza circulatia sanguina si previne problemele cardiace .


Vitamina F
Este constituita din acizi grasi , nesaturati , aportati din alimentatie . Amino acizii grasi , nesaturati , sunt o sursa de radicali liberi , care sunt indispensabili organismului , deoarece permite arderea grasimilor saturate . Vitamina F lupta contra acumularii de colesterol in artere si amelioreaza sanatatea pielii .


Vitamina K
Joaca un rol important in coagularea sangelui , care este necesara la formarea prothrombinei ( un coagulant natural al sangelui ) in ficat .



Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
AdBot
Robotelul cu reclame

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Suplimente-Culturism.ro -> Suplimente -> Vitamine si minerale Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1
email 
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum



Contact forum admin Site web realizat de Dan © 2011 Gazduire Web pe servere din Romania

Setări confidenţialitate